по-русски latviski |
| Par kafejnīcu un konditoreju trūkumu Rīgā mēs nudien nevarētu sūdzēties, taču cilvēkiem, kam ikdienas uzturā nepieciešams lietot produktus, kas nesatur glutēnu, iespējas doties paēst ārpus mājas, nudien nav tik iepriecinošas. Tieši tāpēc radies ģimenes uzņēmums un kafejnīca ''Skudru pūznis'', kur katrs pielicis savu artavu, lai dzīves garšīgās baudas varētu sniegt arī cilvēkiem ar glutēna nepanesību. Tomēr šī kafejnīca ir kas vairāk – tā nav tikai vieta, kur paēst bezglutēna ēdienus, tā ir pirmā vieta Rīgā, kur bez jebkāda apdraudējuma var izvēlēties jebko no plašās ēdienkartes, neuztraucoties par glutēna klātbūtni.
Ideja par savu kafejnīcu Ideja par bezglutēna kafejnīcas atvēršanu radās tad, kad bezglutēna pārtika kļuva par pašu ikdienu. Ģimenes jaunākajai atvasei atklāja celiakiju jeb glutēna nepanesību, kas pieprasa stingru režīmu ikdienas uzturā. Kopš tās dienas kafejnīcas saimniece, kas ir profesionāla pavāre ar 15 gadu pieredzi, saskārās ar ne tik vieglo ceļu bērna barošanā. Glutēna nepanesība nenozīmē vien to, ka no uztura jāizslēdz tikai maize. Patiesībā lielākā daļa produktu, ko ikdienā esam pieraduši lietot, satur glutēnu (glutēns ir lipeklis, kas sastopams kviešos, miežos, rudzos un auzās, kā arī tiek izmantots un pievienots pārtikas produktu ražošanā - gaļas produktiem, garšvielām, mērcēm, majonēzei, ievārījumiem un citiem produktiem). Ir grūti iedomāties laupīt bērniem prieku, aizliedzot baudīt makaronus, picas, kūkas, cepumus, pankūkas, saldējumu un citus ēdienus, kas citiem varbūt ir ikdiena. Pieaugušiem cilvēkiem ir daudz vieglāk pielāgoties nepieciešamajam dzīvesveidam, bet bērniem tas var būt liels pārdzīvojums - neēst to, kas citiem ir atļauts. Apzinoties, ka Rīgā nav vietas, kur aiziet ar bērnu paēst bez satraukuma, dzima ideja par kafejnīcas ''Skudru pūznis'' izveidi.
Kafejnīcas koncepts Tad, kad ideja par bezglutēna kafejnīcu tika radīta, atlika vien ķerties ''vērsim pie ragiem'' un darīt visu, lai kafejnīcas durvis Rīgā, E. Birznieka - Upīša ielā 15 drīz tiktu atvērtas. Īpaši mājīgu sajūtu šajā kafejnīcā rada katra ģimenes cilvēka ieguldītais darbs kafejnīcas atvēršanā. Galvenā pavāre un ēdienkartes veidotāja ir saimniece Jeļena Dobržinska, kafejnīcas vadīšanas pienākumus uzņēmies vīrs Edmunds Dobržinskis, bet ikdienā viesus sagaida un apkalpo meita Polina. Īpašnieku klātbūtne vienmēr ir patīkama, turklāt tieši viņi paši vislabāk pārzina gan piedāvājumu, gan vissmalkākās nianses ēdienu klāstā, lai varētu atbildēt uz ikvienu ziņkārīgo apmeklētāju jautājumu.
Saprotami, ka bezglutēna ēdienu baudītāji neatšķiras no citiem cilvēkiem, arī viņiem ir vēlme labi un garšīgi paēst par saprātīgu cenu, tāpēc kafejnīca piedāvā gan sātīgu ēdienu, gan svētku gardumus, cenšoties izskaust mītu, ka bezglutēna produkti ir dārgi un pieejami tikai ierobežotai sabiedrības daļai. Tomēr tas ir izdevies un kafejnīcas sortimentā tiek izmantoti īpaši izvēlēti produkti, kurus lietojot, ir 100% pārliecinātība par to, ka ēdienu var ēst ikviens, kas ikdienā sadzīvo ar celiakiju. Lielākās grūtības ēdienkartes sagatavošanā radās tad, kad tika sākti apzināti produktu piegādātāji un pārdevēji. Ja produktiem, kas tiek importēti no citām valstīm, uz iepakojuma jau ir norāde "Gluten free" un arī pārsvītrotā vārpiņa, kas ir simbols tam, ka produkts nesatur glutēnu, tad vietējo ražotāju produktiem šādas norādes pagaidām vēl nav atrodamas. Kafejnīcas saimnieki rūpīgi izvēlas piegādātājus, ar kuriem sadarboties, prasot no tiem rakstisku apstiprinājumu tam, ka produkti nesatur kviešu lipekli. Tikai neatlaidīgi strādājot ar piegādātājiem un rūpīgi atlasot produktus, var nodrošināt to, lai cilvēki ar diagnozi celiakija, kā arī bezglutēna diētas ievērotāji varētu baudīt ēdienus un saldumus, neuztraucoties par to sastāvu. Neviltotu prieku un patīkamus pārsteigumus kafejnīcā piedzīvojis ne viens vien apmeklētājs, atklājot, cik patīkami ir atslābināties un nedomāt par to, ko drīkst un ko nedrīkst ēst, jo par visu ir parūpējušies kafejnīcas saimnieki. ''Skudru pūznis'' viennozīmīgi ir vieta, kur ēdienreize vairs nav jāuztver ar Šerloka Holmsa cienīgu piesardzību, jo par visu ir parūpējušies kafejnīcas saimnieki un apmeklētājiem atliek nesteidzīgi izbaudīt laiku kopā ar ģimeni, patīkamā un mājīgā atmosfērā.
Kafejnīcas ēdienkarte Bezglutēna produktu kafejnīcā ''Skudru pūznis" var nobaudīt pēc labākajām itāļu tradīcijām svaigi ceptas picas (arī līdzņemšanai), kuru tapšanā prasīgākie ēdāji var izvēlēties iecienītākās sastāvdaļas. Ēdienkarte papildināta ar dažādiem makaronu ēdieniem, pikantām un sātīgām zupām, dažādiem salātiem un pat plānajām pankūkām. Kafejnīca var lepoties nu jau ar septiņu veidu bezglutēna pelmeņiem, kas gatavoti ar rokām. ''Skudru pūžņa'' virtuves saimniece dalās savā mīlestībā ar saldumu gatavošanu, piedāvājot visdažādāko veidu kūkas, tortes, pīrāgus un krēmus, katru kafejnīcas apmeklējumu pārvēršot nelielos svētkos. Plašā izvēlē ik dienu tiek piedāvāti arī saldi un sāļi cepumi. Kafejnīcā var pasūtīt arī uzkodas, ēdienus un kūkas savam svētku galdam. Pārliecināties par to, ka arī cilvēki, kas ievēro bezglutēna diētu, ir iespējams garšīgi un sātīgi paēst Rīgas centrā, turklāt par visnotaļ pieņemamu cenu, var ģimenes kafejnīcā ''Skudru pūznis". Adrese: Rīga, Ernesta Birznieka-Upīša iela 15. Tālrunis: 26950293 - Jeļena Atvērts: Darba dienās plkst. 10:00-20:00; Brīvdienās plkst. 11:00-18:00. Facebook: Bezglutēna produktu kafejnīca Skudru pūznis Обсуждение статьи на форуме
© Aizliegts izmantot materiālus bez administrācijas rakstiskas atļaujas |
Рига, Латвия | |||
Ceturtd., 21/11 diena 1°..3° | Ceturtd., 21/11 vakars -1°..1° | Piektd., 22/11 nakts -1°..1° | Piektd., 22/11 rīts -1°..1° |
Piedavāts Gismeteo.Ru |