Sākumlapa  |  Forums  |  Raksti  |  Blogi  |  Galerijas  |  Zīdīšanas konsultanti  |  Nodarbību saraksts
по-русски   latviski

FotoGalerija

Nodarbības



FotoGalerija

FotoGalerija

Radošā darbnīca

Pērk un pārdod




Ksenija Solovjova, ārsts-terapeits, gastroenterologs. Maskavas Mērijas un Valdības slimnīcas konsultants-terapeits.
No krievu valodas tulkojusi Inese Žēpere


Šis ir veltījums dzīves gudrajai un stiprajai māmiņai Jeļenai un mazulim Nikijam. Īpaša pateicība Taņai-Tayna: Taņa, man sagādā baudu vērot, kā Tu strādā ar māmiņām. Milzīgs paldies Tev un pārējām meitenēm-konsultantēm, kas palīdz simtiem māmiņu uzlabot krūts barošanu un simtiem mazuļu – saglabāt veselību.

Man, kā cilvēkam, kas cenšas sniegt konsultatīvu palīdzību dažāda vecuma bērniņu māmiņām, diezgan bieži nākas sastapties ar tādām situācijām, kad mazuļiem, kas tiek baroti ar krūti, rodas dažāda veida problēmas: vai nu vēdera izeja skaidri norāda uz to, ka kaut kas nav kārtībā vai arī mazajam dažādās vietās uz ādas rodas tā saucamie atopiskā dermatīta perēkļi. Šī raksta ideja man ienāca prātā pēc tam, kad iepazinos ar vienu drosmīgu meiteni, jauno māmiņu, kura kopā ar krūts ēdināšanas konsultantu Taņu-Tayna un savu trīs mēnešus veco mazuli, kurš bija diezgan alerģisks gardēdis, kas reaģēja uz vismazākajām atkāpēm māmiņas uzturā, kopīgi centās pārvarēt dažāda rakstura grūtības. Tieši šai stoiskajai māmiņai, kura ar visiem spēkiem centās (un pagaidām, jāsaka, tas viņai izdevās, lai gan arī prasīja milzīgas pūles!) saglabāt pašu vērtīgāko savam mazulim – mātes pienu, – tika izstrādāta šī raksta priekštece – individuālā uztura režīma programma.

Krūtsēdināšana un mazuļa atopiskais dermatīts

Ja zīdainim, kas tiek barots ar krūts pienu, ir konstatēts atopiskais dermatīts, vispirms ir jāpārskata māmiņas uzturs un jāievieš attiecīgās korekcijas. Šīm māmiņām tiek sastādītas speciālas hipoalergēnās diētas – īpašas ēdienkartes, kas nesatur produktus ar paaugstinātām alerģiskām vai sensibilizējošām īpašībām. Pie šādiem produktiem pieder: piens, mīkstie sieri, lašveidīgās zivis un daļa jūras produktu, olas, kviešu milti, liellopu un putnu gaļas, kā arī sēņu novārījumi. Subprodukti satur krietni vairāk alerģisku īpašību, it īpaši aknas. Šobrīd diezgan bieži par alerģijas izraisītāju kļūst, šķietami nekaitīga, vista.

Mazāk alergēnu ir krējumā, putraimos (griķos, rīsos, kviešu putraimos), kartupeļos, cukurā un sviestā. Vajadzētu uzturā vairāk lietot skābpiena produktus, kā arī produktus ar augstu olbaltumvielu saturu, piemēram, liesos sierus, krāsvielas nesaturošus dārzeņus, rafinētu eļļu, rudzu maizi un svaigu augļu sulu, ne vairāk kā vienu glāzi. Turklāt sulām ir jābūt dabīgām, vienkāršām un tās nevajadzētu kombinēt, piemēram, plūmju, ābolu u.tml.

Droši var ēst putras (rīsu, griķu un auzu), dārzeņu zupas uz vāja buljona bāzes, vārītu un tvaicētu gaļu, kartupeļus, vārītu desu (tikai pēc iespējas svaigāku), makaronus, rjaženku un biezpienu – vienu reizi dienā. Tomēr jāsaka, ka daudziem bērniem šobrīd tiek novērota alerģija uz govs piena olbaltumvielām. Tāpēc jebkuri produkti, kas tās satur, var tādam bērnam izsaukt atopisko dermatītu (diatēzi). Šajā gadījumā bieži tiek novērota alerģiska reakcija arī uz liellopa gaļu, kurā ir analoģiski alergēni tiem, kas ir govs pienā. Lai varētu noteikt, no kā tieši bērnam rodas alerģija, būtu vēlams sagaidīt, kad viņa āda būs pilnīgi attīrījusies. Centieties ievērot stingru diētu. Izslēdziet piena produktus un liellopu gaļu. Kad bērna āda būs pilnīgi tīra, var uzmanīgi pamēģināt izdzert nedaudz piena. Labāk gan ir sākt ar kefīru vai rjaženku, jo skābpiena produkti retāk izsauc alerģisku reakciju. Ja divu dienu laikā mazulim uz ādas neparādās izsitumi, tad var mēģināt palielināt daudzumu (līdz 1 glāzei), bet pēc tam var arī pamēģināt iedzert svaigu pienu. Ja alerģiska reakcija nesekos, tātad viss ir kārtībā, un piena produkti jums un jūsu mazulim ir nekaitīgi. Savukārt, ja alerģiska reakcija tomēr parādās, tad jums no savas ēdienkartes nāksies pilnībā izslēgt gan piena produktus, gan arī liellopu gaļu. Ja to nedara vai arī nenoskaidro alergēnu pēc iespējas ātrāk, tad bērnam var izveidoties noturīga pārtikas alerģija.

Kādiem produktiem ir vērts pievērst uzmanību:

  1. Cilvēkam pakāpeniski pasliktinās attiecības ar govs pienu. Vēl pirms simts gadiem tās bija ciešamas, bet tagad tās arvien vairāk pasliktinās. Nonākot asinīs, govs piena olbaltumvielas nereti izsauc alerģisku reakciju. Skābpiena produktos šīs olbaltumvielas atrodas izmainītā formā, tāpēc tām vairs nevajadzētu būt kaitīgām veselībai.
  2. Graudkopības produkti satur glutēnu, un arī šī olbaltumviela var izraisīt nepanesību. Makaroni un maize nedrīkst būt uztura pamatā.
  3. Sarkanie dārzeņi un augļi, eksotiskie augļi. Tie, starp citu, ir grūtāk sagremojami. Alerģija uz „sarkano” var parādīties tad, ja māmiņai uz to ir tendence, pretējā gadījumā šāda reakcija ir iespējama tikai pārēšanās dēļ, piemēram, izēdot pilnu šķīvi ar ķiršiem.
  4. Alkohols. Absolūti nekaitīgas alkohola devas zīdīšanas periodā nepastāv.

Mana mīļā zīdošā māmiņa! Ja jums tik ļoti gribas nobaudīt kaut ko no „aizliegtā”, piemēram, kivi, tad ieviesiet jauno produktu savā ēdienkartē pakāpeniski. Neatsakieties, bet pamēģiniet! Apēdiet pusīti no „aizliegtā” augļa un pasekojiet līdzi reakcijai. Ja reakcijas nav, tad nākošajā dienā apēdiet vēl vienu pusīti. Ja divu nedēļu laikā nekas nav noticis, tad droši vien arī nenotiks. Galvenais, nepārspīlējiet ar aizliegumiem. Jūs drīkstat ēst, bet nedrīkstat pārēsties! Taču to, ka pārēsties nav veselīgi, jūs zinājāt arī pirms zīdīšanas perioda.

Ja esat notiesājusi vairākas sviestmaizes ar zemeņu ievārījumu, un jums pēc tām nedaudz sagriezās vēders, bērnam var rasties izsitumi uz ādas, taču tas nebūt nav no zemeņu ievārījuma, bet gan no tā, ka mamma nepazīst savu organismu un nezina to, ka viņai pašai ir kaitīgi lietot maizi lielos daudzumos. Citiem maize kā tāda nav kaitīga, toties no vienveidīgās pārtikas, kas sastāv no „tukšiem” ogļhidrātiem, kļūst sausa āda uz rokām un bojājas mati. Māmiņa pēc ieraduma šos simptomus attiecina uz zīdīšanu – es taču atdodu visus vitamīnus – un turpina nevērīgi izturēties pret saviem ēšanas paradumiem.

Viss ir individuāli, tomēr ir daži vienkārši noteikumi.

Pirmkārt, vienmēr centieties ēst vienu jaunu produktu diennaktī.

Otrkārt, vienmēr ir jāpagaršo pavisam nelielu daudzumu (tējkarote vai mazs gabaliņš).

Treškārt, pēc tam diennakti ir jānovēro mazulis. Ja nerodas sārtums uz vaidziņiem, izsitumi uz ādas, nepūšas vēders vai nav biežāka vēdera izeja (bērnam, protams), tātad māmiņa šo produktu var ēst droši. Te gan būtu jāpaskaidro. Lieta tāda, ka kaut arī produkta daudzums neietekmē alerģiskās reakcijas attīstību, tomēr no tā ir atkarīgs, vai parādīsies atopiskais dermatīts vai meteorisms (zarnu uzpūšanās). Tas nozīmē, ka, pat ja uz nelielu noteikta produkta daudzumu nav bijusi alerģiska reakcija, pārlieku daudz lietojot šo produktu, bērnam var rasties kāda no minētajām izpausmēm. Šie ir produkti, kurus vajadzētu ēst piesardzīgi: baltie galviņkāposti, kukurūza, baklažāni, vīnogas (!), pākšaugi (!), plūmes (!), ķirši un saldie ķirši – tie var radīt nepatīkamu zarnu trakta reakciju; medus, rieksti, tomāti, zivis un jūras produkti, citrusaugļi, svaigi burkāni, sarkani-oranži augļi (persiki, aprikozes) – kā potenciālie alergēni.

Tāpat arī skābpiena produkti dažiem mazuļiem var izraisīt dispeptiskas parādības, tāpēc sākumā tos labāk ir ierobežot līdz 0.5l dienā. Zaļas krāsas ābolus drīkst ēst līdz 2 āboliem dienā (viens no rīta, otrs – vakarā).

Ļoti noderīga mēdz būt uztura dienasgrāmata, kurā māmiņa atzīmē, kādu produktu viņa ir apēdusi noteiktā dienā un kāda reakcija tam sekoja (vai nesekoja). Tas ir ļoti uzskatāmi – uzreiz var redzēt, ko drīkst ēst, bet no kā labāk būtu atteikties. Nav divu vienādu bērnu, un produkti, kas der vienam, citam var izrādīties „aizliegtie” produkti.

Ierobežojumi it visā – tā nav pareiza diēta. Taču barot nevainīgu mazuli ar antihistamīna preparātiem un smērēt viņa ādiņu ar pretalerģijas ziedēm nenozīmē ārstēšanu, bet gan simptomu likvidēšanu. Vēlreiz atkārtošos: ir jāsāk ar zīdošās māmiņas gremošanas sistēmas uzlabošanu.

Ja gadījums jau ir satraucošs (te nav runa par viegli sārtiem vaigiem vai sausu ādu), kad ādas problēmas bērnam patiešām traucē dzīvot, māmiņa sāk ievērot diētu: baltie un zaļie dārzeņi, zaļie augļi, glutēnu nesaturoši putraimi (rīsi, griķi, kukurūza) un glutēnu nesaturošie makaroni, saldumi (marmelāde, pastila, parastie cepumi un barankas, jebkura gaļa, izņemot vistas un liellopu gaļu, baltās zivis, skābpiena produkti bez ķīmiskām piedevām. Kā redzam, saraksts ir milzīgs, un māmiņai nenākas ciest badu. Zīdošas māmiņas ēdienkarti labāk ir uzrakstīt uzreiz visai nedēļai. Tādā veidā katra nākošā diena būs labi pārdomāta, un varēs papildināt iepriekšējo dienu. Piemēram, vienu dienu jūs ēdat vairāk dārzeņus, citu dienu – zivis.

Tās, kas īpaši uztraucas, var izslēgt kādu produktu grupu uz divām nedēļām un uzmanīgi sekot bērna reakcijai, piemēram, izslēgt visu glutēnu (glutēnu saturoši putraimi, maize, makaroni). Ja mēneša laikā bērnam nav novērojami uzlabojumi ādas stāvoklī, visdrīzāk problēma nav meklējama māmiņas uzturā. Un atkal – izvērtējiet savu veselību! Ir ļoti svarīgi, lai neviens produkts netiktu izslēgts no māmiņas uztura pavisam. Šodien speciālisti uzskata, ka alergēnu ievadīšana organismā caur mātes pienu nelielos daudzumos ir efektīva metode, kas ļauj novērst pārtikas alerģiju turpmāk. Ar mātes piena palīdzību mazulis labāk uzņem šos produktus.

Tāpēc mazuli, kas ir potenciāli alerģisks, nedrīkst atšķirt no krūts, kamēr viņš nav iepazinis visus produktus, ko turpmāk viņš ēdīs pats. Viņa iepazīšanās ar alergēniem vispirms notiek caur mātes pienu, bet vēlāk tiešā veidā, kad viņš sāk iepazīt ēdienu pieaugušajiem.

Ja pārtikas produktu iepazīšana notiek uz zīdīšanas fona, jaunais ēdiens tiek sagremots ar krūts piena palīdzību un bērnam neizsauc stipri negatīvu reakciju. Tādējādi mātes piens veicina adaptāciju alergēniem, ļaujot bērnam sagremot pārtiku optimālā veidā. Būtu arī jāatzīmē, ka zīdīšanas gadījumā alerģiju riska samazināšanai ir tieša saistība ar zīdīšanas ilgumu.

Alerģiska bērniņa zīdīšana, protams, no mammas prasīs daudz rūpīgāku attieksmi pret savu uzturu. Tomēr tas viss atmaksāsies ar uzviju, ja māmiņas pareizas rīcības rezultātā mazulis pāraugs savu alerģiju ar minimālām sekām. Vēlos vēl uzsvērt, ka bērnam, kas tiek barots mākslīgi, ierobežojumi diētā ir krietni stingrāki nekā mazulim, kas tiek zīdīts ar krūti, un ģimenē jebkurā gadījumā nāksies ievērot noteiktu diētu, lai nekārdinātu mazo ar kārumiem, ko viņš nedrīkst lietot. Tāpēc, kaut arī māmiņa nebaro bērnu ar krūti, tomēr zināmu diētu viņai nāksies ievērot, turklāt, iespējams, ne vienu vien gadu. Iznāk, ka zīdīt un ievērot diētu ir daudz izdevīgāk ne tikai no mazuļa veselības viedokļa, bet tas ir arī ērtāk pašai māmiņai.

Dažus vārdus vēlos veltīt pākšaugiem, sēnēm un grūbām. No šiem produktiem arī pieaugušajiem mēdz uzpūsties vēders, nerunājot jau par divus mēnešus veciem mazuļiem! Arī cukurs krīt nežēlastībā, jo arī tas pastiprina rūgšanas procesu. Tāpēc labāk saldumus lietot minimāli, un dot priekšroku zefīram, pastilai un marmelādei. Būtu lieliski, ja jūs varētu aizvietot cukuru ar fruktozi vai medu (tikai medu, kā jebkuru citu alergēnu, uzturā ir jāievieš pakāpeniski). Rūgšanas procesu var izraisīt arī tā saucamie gļotas palielinošie produkti, un tie ir (dilstošā secībā):

  1. Piens. Skābpiena produktus regulējiet pati, tie zīdošai māmiņai ir visnekaitīgākie no piena produktiem, vērojiet savu organismu un neēdiet tos pārlieku daudz.
  2. Baltie rīsi. Pārejiet uz brūnajiem rīsiem, tajos ir mazāk olbaltumvielu un cietes.
  3. Miltu izstrādājumi, putraimi. Čempions, protams, ir baltie milti: balināti, izsijāti, ilgi var uzglabāt – jebkura maizes ražotāja sapnis. Ēdiet pilngraudu maizi. Arī ar putrām neaizraujieties, tām nevajadzētu būt uztura pamatā (jebkuram cilvēkam, kurš rūpējas par savu veselību, par uztura pamatu būtu jābūt svaigiem dārzeņiem un augļiem).

Tā kā, manas mīļās zīdošās māmiņas, mēģiniet, analizējiet, gūstiet pieredzi, barojiet savus mazuļus ar šo vērtīgo eliksīru, ko ir radījusi pati Māte Daba, un, noteikti, esiet veselas!

Tomēr, ja ārsts, pamatojoties uz analīzēm, konstatē, ka jūsu mazulim ir atopiskais dermatīts, neieslīgstiet grūtsirdībā. Individuālā konsultācija pie gastroenterologa jums palīdzēs tikt galā ar situāciju un turpināt zīdīt mazuli, tajā pat laikā nepārtiekot no maizes un ūdens vien. Piemēram, vienai māmiņai, balstoties uz analīžu rezultātiem, bija izstrādāta šāda tabula:


Ieteicamie pārtikas
produkti
Lietot
piesardzīgi
Alerģiski produkti
(ieteicams izslēgt)

Dažādi Jebkura augu eļļa

Tēja (vāja)

Košļājamā gumija
Rieksti
Halva
Medus
Kvass
Etiķis
Majonēze
Pipari
Sinepes
Ķiploks
Kanēlis
Olu dzeltenums
Makaronu un miltu izstrādājumi
Sēnes
Zāļu novārījumi

Ogļhidrāti Kliju maize
(kviešu maize un rupjmaize, kas nav salda)
Barankas
Krekeri
Sausie cepumi
Sausiņi
Zefīrs
Pastila
Ābolu marmelāde
(nelielos daudzumos)
Šokolāde
Kafija
Kakao
Tortes ar krēmu
Smalkmaizītes
Piparkūkas
Saldējums

Zivis Zandarts
Menca
Heks
Treknas zivis
(sarkanās un baltās)
Zivju konservi
Ikri
(sarkanie un melnie)
Citi jūras produkti

Gaļa Trusis
Tītars
Zirga gaļa
Liesa cūkgaļa
(vārīta vai sautēta)
Jēra gaļa
Vārīta desa
Sardeles un cīsiņi
Subprodukti
(aknas, nieres)
Liellopu gaļa
Vista
Vistas buljons
Pīle
Zoss
Teļa gaļa
Žāvēta desa
Delikateses

Ogas Baltās jāņogas
Ērkšķogas
Baltie ķirši
Mellenes
Brūklenes
Sarkanās jāņogas
Upenes
Dzērvenes
Arbūzs
Dārza zemenes
Meža zemenes
Avenes
Smiltsērkšķis
Vīnogas
Ķirši

Augļi Āboli (zaļie)
Plūmes
(svaigas un žāvētas)
Bumbieri (zaļie)
Žāvēti āboli
Banāni Persiki
Aprikozes
Melones
Citrusaugļi
Sarkanie āboli
Hurma
Granātāboli
Visi tropiskie augļi
(kivi, feijoa, mango, papaija, ananāsi u.c.)
Konservētas sulas,
kompoti
Žāvēti augļi
(rozīnes, aprikozes, dateles, vīģes)

Dārzeņi Kartupeļi
(mērcēti 10–12 stundas)
Baltie galviņkāposti, termiski apstrādāti
Pētersīļi
Dilles
Lapu salāti
Kabači
Patisoni
Svaigie gurķi
Spināti
Zaļie salāti
Ziedkāposti un
Briseles kāposti
Pākšaugi
(nav alerģiski, bet pūš vēderu)
Zaļie zirnīši
Rācenis
Zaļie pipari
Burkāni
Skābenes
Ķirbis
Kālis
Tomāti
Tomātu mērce
Redīsi
Saulespuķu sēklas
Baklažāni
Bietes
Sarkanie pipari

Putraimi Griķi
Auzu pārslas
Rīsi (mērcēti)
Grūbas
Mannas putraimi
Kviešu putraimi

Piena produkti Skābpiena produkti
Sviests
Sieri, kas nav pikanti
Svaigs piens
Biezpiena sieriņi
Sieriņu masa
Kausēts siers
Pikants siers ar garšvielām


Rakstu apspriežam šeit




22

Publicēts: вторник, 22 ноября 2011
Skatīts 35476





© Aizliegts izmantot materiālus bez administrācijas rakstiskas atļaujas



Рига, Латвия
Otrd., 16/04
nakts

nedaudz mākoņains

/images/weather/n_1_10_0_0.jpg
2°..4°

Vējš R, -1-1 m/s
Atm. spiediens 750..752 mm
Otrd., 16/04
rīts

mākoņains

/images/weather/d_2_10_0_0.jpg
4°..6°

Vējš A, 1-3 m/s
Atm. spiediens 748..750 mm
Otrd., 16/04
diena

apmācies

/images/weather/d_3_10_0_0.jpg
8°..10°

Vējš Z, 2-4 m/s
Atm. spiediens 745..747 mm
Otrd., 16/04
vakars

apmācies

/images/weather/n_3_10_0_0.jpg
4°..6°

Vējš ZR, 0-2 m/s
Atm. spiediens 745..747 mm

Piedavāts Gismeteo.Ru

Tagad portalā 1 viesu un 0 lietotāju.
Ja Jums ir vispārīgi jautājumi, lietišķi piedāvājumi vai ieteikumi, uzrakstiet mums vēstuli
© KKM Klubs 2006 — 2022